Vesnice roku 2015

Naše obec se i v letošním roce účastní soutěže Vesnice roku. Dnes nás navštívila desetičlenná komise, pro kterou jsme připravili program a naší obec jsme prezentovali. Akce se vydařila, počasí nám přálo a všichni zúčastnění byli úžasní. Na závěr si mohli pochutnat na výborném dortu. Děkujeme  všem, kteří se na akci podíleli, pomáhali s přípravou a realizací.
Fotogalerie

Komentáře

Vesnice roku

Tesil jsem se, ze pred prichodem dokoncime uklid zimniho posypoveho materialu z cest, ale marne. David Grundel

Stroj hltací kamínky.

On totiž ten stroj na sběr zimního posypoveho materialu nedokáže nic nabrat, tady taky vše zůstalo a kamínky dál ničí betotovou dlažbu i před domem administrátora tohoto webu. Ano Nim

Hezke vyuziti dotaci

Smutny pripad, jak se vyuzivaji dotace. Koupi se zametaci stroj, pak k nemu neni obsluha a pak se zjisti, ze nezameta.

Spolek Zelené Jirčany www.zelenejircany.cz

Dobrý den,
zajímáte se o životní prostředí v obci? Ochranu našeho okolí?
O navrhovanou změnu územního plánu?
Můžete se vyjádřit!
Bližší info www.zelenejircany.cz

Re: Spolek Zelené Jirčany

Dobrý den,

vážíme si, když obyvatelům obce není lhostejné, co se kolem děje, a vítáme jakoukoliv reálnou aktivitu pro dobro věci. Kromě vašeho sdružení působí na našem území ještě jedno, jehož předseda je zároveň členem komise životního prostředí. Rádi bychom tedy pozvali i vašeho zástupce do této komise. Je možné se zapojit i do komise stavební a územně plánovací, jejíž předseda se dlouhodobě věnuje mimo jiné dálnici D3, která je zřejmě rovněž bodem vašeho zájmu. V rámci komunitního plánování proběhlo již setkání k územnímu plánu, kde našim občanům přiblížili problematiku odborníci na územní plánování. Budeme samozřejmě rádi, když se podobných veřejných diskuzí příště zúčastníte.

Pokud byste měli zájem působit ve výchovné oblasti, jak píšete na webových stránkách, je možné navázat spolupráci s místní školou. Často právě místní ekologická sdružení v obcích pokrývají environmentální vzdělávání ve školách i školkách.

S pozdravem

Milan Vácha

Pergola

Nová pergola na hřišti Štědřík.

Obrátily se na nás maminky ze Štědříka s žádostí o instalaci pergoly na dětském hřišti. Myslíte si, že je dobré pergolu instalovat? Pro snížení nákladů a urychlení bychom „chlapům“ ze Štědříka navrhli ji postavit brigádně. Obec zajistí materiál (stavebnici, nátěr, úchyty) a k tomu občerstvení pro brigádníky. Lidé se při práci pobaví a následně budou mít k posezení pod pergolou hezký vztah. Co vy na to? Přidáte se také?

Toto je článek z fb a stránkách psár nikde ani slovo

Ale zase je krásné že akce "Z" se vracejí ale dnes za demokracie se tomu říká raději brigáda.
Ty svačiny a sranda to bylo na zetkách výborný.
S pozdravem pamětník akcí "Z"

úklid ulic

Přidávám se s kritikou na zametání ulic. Včera projížděl stroj ulicí Chrpová a V zahradách. Nezametl ale vůbec nic. Je to jen projíždění pohonných hmot. Škoda, obci by čistota prospěla.

Re: úklid ulic

Ano. Teď jsme se tam byli podívat a práce není odvedena dobře. Zjednáme nápravu. Moc děkujeme za upozornění.

S pozdravem

Milan Vácha.

Psáry - obec roku

Připadá mi to jako nepodařený žert. V zimě jsou Psáry plynovou komorou. Kvůli všudepřítomným kouřícím komínům se nedá vůbec větrat a je vellice zarážející, že vedení obce nevidí (nebo nechce vidět) kouř, který produkuje restaurace, která je přímo naproti obecnímu úřadu. Teď na jaře, pokud se jdete projít obcí, tak musíte být velice obezřetní, abyste nešlápli do psího exkrementu. Lesní cesta na Štědříku je spustlá jako prales a plná různých odpadků, navíc nepochopím, že se zde zcela bez problému prohánějí motorová vozidla. Nebo cesta od kruhového objezdu do Psár je velice zajímavá, přilehlý příkop je plný plastových odpadků, které sem naházeli "ukáznění" řidiči. Doprava v obci je také na dobré úrovni, pokud se někdy pohybujete v okolí školky, kde je umístěn radar, tak velmi často můžete být svědky toho jak řidiči hrubě porušují vyhlášku. 50 km v hodině zde jede jen málo kdo a nejsou výjimkou řidiči, kteří zde jedou 70 nebo 80 km v hodině. Takže obci roku držím palce, aby lépe řešila svoje problémy.

RE: Psáry-obec roku

Dobrý den,

Co se týká kouření komínů, tak mám příslib provozovatele, že to zlepší. Jinak jsem šel za ním jako Milan Vácha, neboť spory o kouřící komíny spadají pod životní prostředí MěÚ Černošice, o čemž se i opakovaně psalo v Psárském zpravodaji. Psí exkrementy se snažíme uklízet průběžně a stejně jako třeba odpadky u sběrných míst, je disciplinovanost našich občanů limitujícím faktorem. Díval jsem se na hlášení závad a v posledních třech letech jsem tam podobné hlášení nezaznamenal. Pokud tedy něco máte, tak prosím zaslat přes formulář na těchto stránkách. Ideálně i s fotografií a popisem. Lesní cestu na Štědříku – nevím, kterou přesně myslíte. Krajská komunikace od kruhového objezdu k naší obci není dobře čištěna. Budeme usilovat, abychom se v budoucnu mohli o toto starat sami (za úplatu od kraje). Bude jednodušší to mít ve vlastních rukou.

Pověřil jsem Obecní policii, aby se zaměřili na přechod ulice u školky. Každý týden probíhá kontrola (když je radar, tak i měření). Velitel vyhodnotil tento úsek, jako nadprůměrně bezpečný. A to kontroloval sám schovaný v křoví. K excesům docházelo výjimečně a paradoxně ve směru do kopce (směr Jílové-Praha). Máme zažádáno o schválení měření radarem na několika ulicích v naší obci, tak uvidíme, co nám Policie ČR schválíí. Od státní Policie mám příslib ještě do konce školního roku dvou měření v tomto úseku (a také u zelené školy).

Jinak základní nepochopení soutěže vesnice roku. Váš postoj „Vaše vesnice by měla řešit své problémy…“  je zcela chybný. Cílem a měřítkem soutěže je právě aktivizace a zapojení obyvatel do dění v obci. Ocenění patří mnoha desítkám našich lidí, kteří právě toto dělají. Sami se v rámci svých možností zapojují. Nám strašně pomůže i to, když nám někdo napíše, že tady je nepořádek nebo nesvítí světlo. Poměrně časté, obecné a anonymní žehrání nám popravdě moc nepomůže. Zkuste vnitřně přijmout myšlenku, že i Vy jste tím, kdo vytváří ducha a atmosféru v naší obci a že naopak my tu nejsme od toho, abychom Vám škodili.

S pozdravem

Milan Vácha

Pořádek v obci

S tím svinčíkem by opravdu obec měla něco udělat. Nemá smysl odpadky svádět to na lidi. Jinde žijí stejná prasata, ale vetšina obcí to prostě uklidí. Pokud se týká nedokončeného zimního úklidu, je třeba si uvědomit, že ten prach vydýcháme a musíme o to častěji uklízet a umývat okna.
Ještě jedna věc je u nás nepříjemná. Spousta lidí si zvykla parkovat na chodnících. A zcela zbytečně. Po chodníku se pak nedá nikam dojít, když někam pustíme naši malou dceru, musí chodit dost často po cestě. Proč obecní policie tyto bezohledné lidi nepokutuje?

David Grundel

RE: Pořádek v obci

Ahoj Davide,

současný stav údržby u nás není optimální. I z tohoto důvodu bude zastupitelstvo za tři týdny hlasovat o kapitálovém vstupu obce Psáry do společnosti Technické služby Vestec. Po vzoru německých komunálních firem, vlastněných obcemi (Stadtwerke), bychom rádi vytvořili společnost „TS Dolnobřežansko“. Očekáváme v dalších krocích přistoupení ostatních obcí Dolnobřežanského regionu. V této společnosti bychom měli mimo jiné i sdílet techniku. Oni mají velký zameták, vhodný na velký „Jarní“ úklid. My zase poskytneme mimo jiné zametací multikáru na prach, která je vhodnější a provozně levnější na běžný úklid a menší komunikace, cyklostezky, širší chodníky. Stejně tak techniku na údržbu zeleně, jako traktory, velké sekačky…. Po pasportu veřejných prostranství a jasné definice zadání (které se v této době připravuje), by se péče o obec měla zlepšit.

Představa je, že se půjde dál a zajistí se i třeba svoz komunálního odpadu. Svoz by měl být završen i vznikem společnosti provozující společnou překládací stanicí odpadů. Ve střednědobém záměru je také společná kompostárna.

Co se týká zbytečného parkování na chodnících upozornim Policii.

Milan

Tak nám přišlo jaro do naší vesnice roku !!

Dobrý den,
navazuji na předchozí příspěvek, týkající se stavu obce. Zatím co ve vesnicích v okolí je slyšet zpěv ptáků, u nás je slyšet pouze hluk ze hřiště v Jirčanech a dozvuk dálnice.
Je opravdu nutné, nejenom pravidelně o víkendu, ale již i pravidelně přes týden pořádat koncerty v době, kdy děti chodí do školy? Přijde tento stav představitelům obce normální?
Nebo bydlíme na Matějské pouti?
Co vy na to, pane statosto a členové zastupitelstva?
Už se těším na vysvětlení, že je nutné podporovat kulturní vyžití v obci.

Prosím ostatní obyvatele též o vyjádření.

P.S. V Jirčanech platí občané bděte! I když teď z jiných důvodů....

Václav Dolejš

RE: Tak nám přišlo

Dobrý den pane Dolejši,

prosím o zaslání informace, kdy se pořádají koncerty v pracovním týdnu. Nevím o tom, že by nějaké koncerty obec organizovala, takže se jedná asi o nějakou iniciativu SK Čechoslovanu nebo soukromou akci. Na ty se pochopitelně vztahují pravidla, jako na kohokoliv jiného.

Tedy děkuji a prosím zaslat podrobnosti (i na mail).

S pozdravem

Milan Vácha

Jaro ii

Dodrý den,
tak se nám situace, jak je již v obci pravidlem, opakuje. DNES máme opět
disco. Obec nic neřeší, na hřišti jsou diskotéky a pan statosta o ničem
neví. Dnes je 23:20 hod a opět platí, co by jste spali, máte disko....Jsem zvědav,
jestli bude diskotéka i o příštích volbách. :)

RE: Jaro II

Dobrý večer,

dnes jsem nebyl doma, takže jsem opravdu nic nevěděl. Dle mých informací byla na místě opakovaně policie a byla zjištěna hlučná zábava. Situaci budeme řešit na nejbližším zasedání rady obce.

S pozdravem

Milan Vácha

 

Chápu to správně, že pan

Chápu to správně, že pan starosta může za kouřící komíny v zimě, psí exkrementy na chodnících, neukázněné řidiče v okolí školky (jak rychlost, tak i nesprávné parkování), soukromé hlučné akce na hřišti a za odpadky vedle silnice spojující Jirčany s Jesenicí?

Chápete

Ano, chápete. Nebo si myslite, že vy jako majitel pozemku neodpovidáte za to, ze na něm je odpad, konaji se na něm akce, které jsou přestupkem a jezdi na něm, pokud to je veřejná komunikace auta nedovolenou rychlostí? Kdo jiný než obec by se měl starat o blaho svých obyvatel? Nebo si máme založit domobranu? Nebo se mají Jirčany odpojit od Psár? Myslím, že každý se ma chovat ohleduplně ke svému okolí a každý má dělat svou práci dobře.
S pozdravem.

RE: Chápete

Dobrý den,

prosím, buďme korektní a držme se konkrétních problémů, na které se dá reagovat. Vaše úvahy o domobraně mne trochu děsí a jsem přesvědčen, že vaše frustrace má i jiné důvody. Pokud tedy toto vlákno není pouze oslím můstkem ke zcela jinému sdělení. Přesto se pokusím zareagovat, alespoň na to co odhaduji, že myslíte. V restauraci na hřišti v Dolních Jirčanech (která mimochodem není majetkem obce), byl o víkendu v nočních hodinách hluk. Akce nebyla povolena a zasahovala Policie. Informoval jsem dnes zastupitele, že budou na příští zasedání rady pozvaní zástupci majitele a provozovatele restaurace, abychom se domluvili na řešení, které bude dlouhodobě fungovat. Věřte, že i já mám zájem, aby se ta situace neopakovala. Stejně jako ti, kteří nemohou spát kvůli hluku, nespím ani já, protože vyřizuji telefonáty a operativu s Policií.  Zaujala mě také Vaše představa o odpovědnosti starosty za rychlou jízdu. Věřte, že pravomoci nemám vůbec žádné. Nemohu zastavovat vozidla a ani jinak řidiče kárat, na což už jsem byl také upozorněn.  Informoval jsem Policii ČR, obecní policie se na toto také v rámci možností zaměřuje. My můžeme budovat retardéry. Tedy alespoň tam, kde nám to příslušný úřad povolí. Je mnoho podnětů, které padají na hlavu starosty. Těžko se mi přesvědčuje občany, že za některé věci tak úplně nemohu. Například už mi bylo vyčítáno, že nic nedělám s kokrháním kohoutů po ránu, nebo že obec nedělá víc s kanci, kteří v lese mohou ohrozit děti. Se závěrem samozřejmě souhlasím. Blaho si sice mnozí lidé představují zcela odlišně, ale v takto obecné formulaci je to pravda. Stejnětak souhlasím s tvrzením, že by se lidé měli chovat ohleduplně.

S pozdravem

Milan Vácha

 

Kolem školky se pohybuji

Kolem školky se pohybuji poměrně často, ať pěšky či jako řidič. Rychlost většiny aut je díky radaru v pohodě, i když jsem tam potkal šílence v BMV, který tam jel 90! (směrem dolu do vsi). Pro nějakých 15% řidičů prostě rozum neplatí, a asi ani policie. Zaparkovaná auta v křižovatce Nad Školkou stále běžná věc, na chodníku (včetně stavebního materiálu), v křižovatce, v půlce silnice, to většinou i s otevřenými dveřmi na obou stranách auta. Zkuste si v polední pauze z úřadu udělat půlkilometrovou procházku, možná bude zase něco k vidění, a nezapomeňte na chrániče nohou proti odletujícímu štěrku od projíždějících aut.

RE: Kolem školky

Dobrý den,

Touto ulicí projíždím v době oběda několikrát týdně. Osobně mi Vámi popisovaný jev nevadí, ale rozumím tomu, že některým řidičům nebo chodcům to může působit problémy a omezovat.

Policii tedy upozorním na nevhodné parkování v křižovatce ul. Pražská a Nad školkou.

S pozdravem

Milan Vácha

Kolem školky

Dobrý den pane Vácha,
docela mě překvapuje Váš přístup k předchozímu příspěvku, nechápu jak Vám popisovaný jev nevadí? Chcete mi říci, že Vám nevadí parkující auta uprostřed silnice? že Vám nevadí parkující auta na chodníku? že Vám nevadí štěrk zimního posypu, který odskakuje od projíždějících vozidel? Opravdu nezlobte se na mě, zrovna spolu jsme tuto situaci probírali několikrát, ulice Nad Školkou je zařazena pouze "papírově" do obytné zóny obce, ale prostě tu chybí dopravní značka. A mimochodem tyto problémy s parkováním nejsou jen v polední pauze, ale i odpoledne, již několikrát se mě osobně stalo, že jsem odpoledne do ulice nemohla zajet z hlavní a to pro to, že byla zaparkovaná vozidla i napříč. Prostě jisté dámy jezdící do školky buď neumí zaparkovat uvnitř, nebo se vůbec neobtěžují za nechají auta napříč přes ulici tak, jak přijedou po hlavní postaví se napříč mezi již zaparkovaná auta, která stojí v obou směrech a do ulice se nedá zajet. Mimochodem ještě jsou odrzlé a nemají problém. No a další nešvar, otáčení se v této křižovatce a vyjíždění v protisměru no to snad vidí každý a není potřeba to komentovat.
S pozdravem
Lambertová

Vážená paní Lambertová, pokud

Vážená paní Lambertová,

pokud někdo nedodržuje pravidla silničního provozu, tak od toho je tu PILICIE a ne pan starosta. Prostě zavolejte ať naplňují heslo "pomáhat a chránit".

Přesně paní Lambertová

pokud chcete zjednat nápravu zavolejte sátní, nebo obecní policii, ti mají povinnost a páky na řidiče nerespektující pravidla, až ti Vás pošlou do horoucích pekel, tak napište stížnost na ně starostovy a GIBS.

JS

PS: jaká to byla pohoda dokud nad školkou bylo pole, od těch dob co tam postavily šmoulí domky a nastěhovala jste se vy to stojí za starou belu.

RE: Kolem školky

Vážená paní Lambertová,

asi jste mne špatně pochopila. Chtěl jsem říct, že mně jako řidiči, nedělají problém auta, která jsou zaparkovaná blíže ke křižovatce. Takže když zajíždím, tak si více najedu a opravdu mi to nevadí. Zvládám evidovat i pohyb chodců (což za 20 let už nemusí platit). Jinak je tento jev v rozporu s vyhláškou a není tedy o čem diskutovat. Co se týká obecně k parkování v ulici Nad školkou, tak jsme k tomu sezvali místní občany. Na veřejné diskuzi ( na OÚ 2013) byl jednoznačně  odmítnut návrh na zavedení obytné zóny (dnes žádná „papírová“ není). Bylo to z toho důvodu, že obyvatelé ulice Nad školkou by nesměli stát svými vozidly na ulici vůbec. Považuji to za správné rozhodnutí. Jinak tu někdo poznamenal správně. Často mi volají občané s podnětem a já to jenom tupě přetlumočím na Policii. Když se někdo obrátí na Policii přímo, tam mi dost ulehčí práci (hlavně v noci).

S pozdravem

Milan Vácha

 

 

 

Nad Školkou

Dobrý den pane starosto Vácho,
i já bydlím v ulici Nad Školkou, i já se někdy těžko autem promotávám mezi "zaparkovaným vozovým parkem" s otevřenými dveřmi když jedu domu. S osobákem prokličkuji, nebo si příště, jak radíte, zavolám policii. A myslíte, že případně záchranka, hasiči, i popeláři mají volat policii? TATO STAROST vždy v minulosti spadala na bedra "SAMOSPRÁVY". Tímto jste mi donutil, abych si přečetl zákon o obcích. V ulici Nad Školkou ale jezdí i kočárky s dětmi, chodí chodci, (myslíte, že za 20 let budou chodci - nebo auta - přesunuti do kanálů, aby se nepotkali?). Zkuste si najít čas, a projít celou ulici po chodníku! Vystupte z auta. Třeba dnes to nedokážete, leda by jste si vzal křídla. Ta ulice je nešťastná i v tom, že předání od p. Junga trvalo dlouhou dobu, takže se neuklízela. Pak chvíli ano, nyní se v zimě protáhne třetina chodníků, a většina lidí si nakonec kvůli své bezpečnosti ten desetimetrový kousek uklidí sama. S tím se asi i počítá. Silnice se prohrne, posype, dříve se i na jaře zametla, ale ten rok 2015 je nějak divný. I učitelky ze školky přestaly vodit děti na travní porost na Štědříku, asi i proto, aby nemuseli děti převádět jako "útvar" po silnici. Ale proč se tím zabývat, vždyť se to týká asi jen čtyřiceti čísel popisných, i když někteří lidé z nich Vás také zvolili.
S pozdravem M. Pek
PS: To je nyní pohoda, když hospody domů, ke Štědříku, nemusím chodit přes pole, ale mohu po nezametené cestě

Re: Nad školkou

Dobrý den pane Peku,

opravdu touto ulici i chodím, takže situaci znám. Teď ovšem nevím přesně, kam míříte. Chodci a kočárky, jezdí po chodníku. Na chodníku by nikdo parkovat neměl. Na to vždy dohlížela Policie a nikdy samospráva. Auta v ulici mohou parkovat podélně. Tím že je to jednosměrka, tak je tam prostor i pro hasiče. Na zmíněném setkání byly všechny návrhy dopravního řešení a případných omezení občany odmítnuty. Na parkování blízko křižovatky jsem na základě této diskuze nahlásil na policii. Velitel OP mi potvrdil, že se na to zaměří (dějte jim alespoň pár dnů). Vaší nespokojenost se štěrkem na ulici nahlásím.

S pozdravem

Milan Vácha

Nad Školkou

Dobrý den,
v ulici Nad Školou sice nebydlím, ale procházím, popř. projíždím tudy poměrně často a jednoznačně se přikláním k panu starostovi a celou tuto pseudokauzu považuji za úsměvnou, zejména proto, že jsem si všimla, že i samotní obyvatelé ulice parkují na chodníku, tak, že tudy nelze projít. Také není pravda, že děti že školky tudy nechodí na Štědřík, sama jsem je několikrát potkala, sanitka tudy projede a stejně tak i ostatní, alespoň průměrně zdatní řidiči a světě div se, i matky vodící děti do školky jsou soudné a při průjezdu hasičů by jistě uzavřely ty otevřené dveře od svých vozů a tak bychom mohli pokračovat dále...., ale jak jsem pochopila, řešení vám nabídnuto bylo, že zjevných důvodů přijato nebylo a pak vám zbývá volat policii, stejně jako ostatním občanům obce.