Věk není překážkou cvičení

V minulém vydání Psárského zpravodaje jsme se letmo zmínili o připravovaném zdravotním cvičení pro seniory. V současné době již můžeme nabídnout více informací.

Cvičení začne v září 2011 a bude probíhat jednou týdně v dopoledních hodinách v moderní tělocvičně Domova Laguna Psáry. Přesnou hodinu a den upřesníme v srpnovém vydání časopisu. Lekcí se může zúčastnit kdokoliv pobírající starobní nebo invalidní důchod. Aby se lektorky mohly všem dostatečně věnovat, je počet účastníků v kurzu omezen. Již nyní evidujeme řadu zájemců, a z tohoto důvodu otevíráme kurzy dva, každý s trochu jiným zaměřením a pod vedením jiné lektorky. Kurzy budou trvat 5 měsíců, od září do ledna a od února do června, předpokládaná cena je buď 250 Kč za měsíc nebo výhodnějších 1000 Kč v případě zakoupení celého cyklu 5ti měsíců. Pokud to technický stav bazénu umožní, bude jedna hodina měsíčně probíhat ve vodě.

Kurz A pod vedením diplomované fyzioterapeutky Terezy Švejdové

Intenzita cvičení bude vždy přizpůsobena věku a fyzickému stavu cvičících. Po úvodním zahřátí organizmu a dechových cvičeních budou následovat cviky v různých polohách a s možností využití nářadí. Nejde jen o posilování, ale zejména protahování všech svalových skupin a kloubů. Závěr hodiny bude vždy věnován zklidnění organizmu, dechovým cvičením a relaxaci.

Kurz B pod vedením Mgr. Lucie Dercsényiové, Ph. D., choreoložky, taneční kritičky a terapeutky

Tento druh cvičení využívá pilatesovu metodu a prvky taneční a pohybové terapie. Zaměřuje se na zlepšení pružnosti, koordinace, svalové rovnováhy a posilování malých svalů. Cvičení vede k uvědomění si těla a dýchání; plynulé provádění pohybů přispívá k ohebnosti, podporuje soustředění a sebeovládání, napomáhá uvolnění stresu a napětí. Aktivní zapojení mysli zaměřené na provedení jednotlivých cviků vede k objevení „zapomenutých“ svalů a pohybových možností.

Oba kurzy jsou vhodné pro cvičence v jakémkoliv věku, ideální pro lidi se zdravotními potížemi nebo pro ty, kteří delší dobu necvičili.

Nejste-li dosud přihlášeni a zvažujete svou účast neodkládejte své rozhodnutí! Více informací a registrace u paní Vlasty Málkové, tel. 602 714 101.